tiistai 16. heinäkuuta 2013

Suolaista ja makeaa

Sain eilen hyvän syyn paneutua rakkaan harrastukseni leipomisen pariin, kun odotimme iltapäiväksi kahviseuraa.

Suolaiseksi leivonnaiseksi valitsin Poropojan piirakan Kinuskikissa leipoo -leivontakirjasta. Muokkasin kuitenkin alkuperäistä reseptiä, jotta se maistuisi myös pikkuväelle. Korvasin reseptissä olevan kylmäsavuporon paistijauhelihalla, sipulista laitoin vain puolikkaan ja piparjuuritahnan jätin kokonaan pois. 


Erilaisten juustojen monet maut tekevät tästä jauhelihapiirakasta
erityisen herkullisen.

Juustoinen jauhelihapiirakka
taikina:
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl mustaleimaista emmentaljuustoraastetta
150 g voita tai margariinia
0,5 dl kylmää vettä

täyte:
 1/2 sipulia
300 g paistijauhelihaa
1 dl persiljaa
200 g raejuustoa
1 1/2 dl mozzarella-juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl kermaa
mustapippuria

pinnalle:
1 dl mustaleimaista emmentaljuustoraastetta

koristelu:
persiljaa

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja juustoraaste. Nypi joukkoon voi. Lisää nopeasti sekoittaen kylmä vesi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun, ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetken aikaa paistinpannulla öljytilkassa. Ruskista jauheliha. Silppua persilja. Sekoita kaikki täyteainekset kulhossa. Kaada täyte vuokaan. Ripottele pinnalle emmentaljuustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Koristele ennen tarjoilua persiljaruusukkeilla.

Maailman parasta marenkikakkua

Makean leivonnaisen valinta ei ollut vaikeaa. Leivoin meidän perheen kestosuosikiksi kivunnutta Aatoksen Unelmaa, joka on mielestäni maailman parasta marenkikakkua. Kakun kruunasivat villinä kasvavat vadelmat, jotka poimimme lasten kanssa mökkitien pientareelta.


Aatoksen Unelma on naantalilaisen, legendaarisen, Cafe Antoniuksen suosikkikakku.
Resepti on julkaistu Hesarissa joitain vuosia sitten.


Aatoksen Unelma

5 kananmunan valkuaista
1/3 tl suolaa
2 1/2 dl sokeria
4 tl maissijauhoja
2 tl omenaviinietikkaa

päälle:
kermavaahtoa ja kauden marjoja esim. mansikoita tai vadelmia

Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vaahdottamista. Vaahdon täytyy pysyä alassuin käännetyssä kulhossa. Sekoita valkuaisvaahdon joukkoon maissijauhot ja omenaviinietikka. Voitele pyöreä irtopohjavuoka kevyesti. Kaada vaahto vuokaan ja laita vuoka kylmään uuniin. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Pidä tunti uunissa, älä avaa luukkua kesken kaiken. Anna pohjan jäähtyä. Koristele kermavaahdolla ja kauden marjoilla.










4 kommenttia:

  1. Herkullisia reseptejä, nam! Mä oonkin miettinyt jos tekis piirakan juurikin jauhelihasta lapsetkin vois alkaa pitää piirakoista kun ei oikein muuten nappaa kinkku-katkarapu jne systeemit! Toi aatoksen unelma on kyllä herkkua! Marenki toimii aina! Ihania juttuja täällä sulla! Käyn aina silloin tällöin kun aikaa blogi surffaamassa ;-) Fredin Sanna

    VastaaPoista
  2. Heips Sanna, ilahduin niin kommentistasi :)On hauska kuulla, että ennätät joskus lukaista kuulumisia. Pidänkin tätä blogia vähän niin kuin reseptikirjana/ päiväkirjana. Täältä on helppo hakea omat suosikkireseptit ja jakaa niitä muillekin. Tai sitten talvipakkasten paukkuessa palata ihaniin kesämuistoihin.

    VastaaPoista
  3. Piirakka oli todella hyvää ja kakku aivan mahtava! Kiitos kovasti vielä, että saimme tulla käymään kesäparatiisissanne. Oli tosi hauska nähdä pitkästä aikaa ja vierailla upealla mökillänne. Tuota Aatoksen Unelmaa aion aivan varmasti kokeilla vielä tänä kesänä itsekin, ihana kesäkakku. Leppoisaa kesän jatkoa teille! Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun kävitte ja tervetuloa uudelleen.
      Jään odottelemaan vauvauutisia :)

      Poista